Heeft uw hond verlatingsangst?

Niet nodig !

Laat mij u helpen !

 

Voor iedere boodschap een oppas moeten regelen, schaamte en/of schuld voelen als je toch je hond alleen laat. Je opgesloten voelen in je eigen huis. Niet nodig!

Met een gedegen programma kan dit opgelost worden. 

Wilt u intensieve 1-op-1 begeleiding bij dit complexe probleem, neem dan contact met mij op.

Wat is verlatingsangst?

Het woord Angst zegt het al. Uw hond is angstig terwijl hij alleen thuis is. Uw hond is dus niet boos omdat u hem niet hebt meegenomen. Hij wil u ook niet straffen. Hij is simpelweg erg bang omdat hij alleen is en denkt niet meer zo veel. De angst overheerst.

Mogelijk gedrag kan zijn: blaffen, joelen, janken, krabben bij/aan de deur, dingen kapot maken, bibberen, onrustig rondlopen, kwijlen, zichzelf bezeren of zelfs poepen en/of plassen.

Oorzaken van Verlatingsangst

Sommige honden worden nerveuzer geboren dan andere honden en dan kan deze genetische component de oorzaak zijn. Maar dat hoeft niet. Verlatingsangst kan ook getriggerd zijn door een bepaalde (nare) gebeurtenis. Bijvoorbeeld een verhuizing, herplaatsing, verlies van een gezinslid, verandering van het schema van een gezinslid, inbraak of storm (terwijl uw hond alleen thuis is). En soms weten we de oorzaak gewoon niet.

Gaat Verlatingsangst vanzelf over?

Helaas niet.

Wat voor mensen geldt, geldt in het geval van angst ook voor honden. Angststoornissen verdwijnen of verminderen over het algemeen niet zomaar. Het is zelfs zo dat als je niets aan Verlatingsangst doet het erger wordt.

Helpt het als ik een tweede hond aanschaf om mijn hond gezelschap te houden?

Helaas werkt dit maar héél zelden.

De meeste honden vinden het gescheiden zijn van hun baasjes vreselijk. Een andere hond er bij heeft dan ook zelden effect op deze angst. En je moet er niet aan denken dat je mogelijk met 2 honden met dit probleem komt te zitten!

Is Verlatingsangst te behandelen?

Jazeker!!  Goed nieuws dus.

Angstige honden kunnen geleerd worden om uiteindelijk rustig en kalm alleen thuis te blijven. Maar let op, het proces gaat niet snel (denk maanden, niet weken) en het vraagt inzet en doorzettingsvermogen. Dit is nodig om het trainingsprogramma te doorlopen.

Hoeveel tijd neemt het programma in beslag?

We starten met een intake van circa 1 uur. Daarin wordt uw hond beoordeeld en bepalen we het startpunt.

Daarna gaan we aan de slag. Ik schrijf 5x per week een training. Deze training wordt telkens gebaseerd op de resulaten van de vorige trainingen en op de individuele situatie van de hond en eigenaren. Vier van de vijf trainingen doet u zelfstandig en de vijfde training doen we samen.

De duur van een training is 20-30 minuten per keer.

Dient u niet naar mijn huis te komen om mijn hond te bekijken?

Dat is niet nodig. De hedendaagse technologie maakt het mogelijk om alles online te doen. Ik kijk vanuit mijn huis mee (middels Zoom) terwijl uw hond alleen thuis is. Op die manier wordt de meest natuurlijke situatie gecreërd met de grootste kans op succes.

Hoe lang duurt het voordat mijn hond ontspannen alleen thuis kan blijven?

Iedere hond is anders en iedere hond heeft zijn eigen tempo. En dat tempo bepaald de tijdsduur. Daar is vantevoren niets over te zeggen. Wat wel bekend is, is dat het een langzaam proces is. Denk maanden, niet weken. Het is geen sprint, maar een marathon.

Wat vaak gebeurd, is dat het langzaam begint en hoe verder in het programma, hoe sneller het gaat. Een sneeuwbal-effect, maar dan wel verschillend per hond.

Wat houdt het programma in?

We gaan 8 weken samen trainen. In de eerste weken leggen we een goede en solide basis waarvanuit we verder gaan bouwen. Uw hond leert wat het is om meer ontspannen thuis te zijn.

Het pakket van 8 weken bevat:

* intakegesprek en beoordeling van uw hond

* iedere week 5 geïndividualiseerde trainingen (waarvan u er 4 zelf doet)

* iedere week een gezamenlijke training

* data tracking

* coaching en begeleiding per mail en WhatsApp

Indien u na deze 8 weken verdere begeleiding wenst, is dat mogelijk. We kijken samen naar uw wensen en behoeftes.

Welke begeleiding krijg ik bij dit programma?

1-op-1 begeleiding

Iedere training wordt opgesteld op basis van de resultaten behaald tot dan. Deze resultaten geeft u na iedere training door aan mij. Er vindt dus veelvuldig contact plaats tussen ons. Ik ben uw personal coach die u de hele weg begeleidt. 

Wat verwacht ik van u?

 • dat u 4 - 5 dagen per week gaat trainen, 1 training per dag. Uw hond heeft rustdagen nodig, dus max 5 dagen is het advies. Iedere training zal circa 20-30 minuten duren.
 • dat u 4 van de 5 trainingen zelfstandig doet en de 5e samen met mij. NB niet alle trainingen hoeven door het hele gezin gedaan te worden.
 • dat u na elke training mij op de hoogte brengt over hoe het ging. Hiervoor gebruiken we 1 bestand waar beide partijen in kunnen werken.
 • dat uw hond gedurende het programma niet alleen gelaten wordt, met uitzondering van de trainingen.
 • dat u dmv een camera zicht op uw hond heeft tijdens de trainingen
 • dat u beseft dat uw hond het tempo bepaald. En als dat in het begin met kleine stapjes is, dan is dat zo. De hoop is er natuurlijk dat gedurende het programma de stapjes steeds groter worden. Het sneeuwbal-effect dus.
 • dat u beseft dat de weg omhoog nooit in een rechte lijn loopt. Het zal gaan met vallen en opstaan.

Wat kunt u van mij verwachten?

 • ik ben uw personal coach zolang u dat wilt. Ik ben een schouder om op uit te huilen als dat nodig is, iemand om samen een feestje mee te vieren als er iets te vieren valt, iemand die u helpt als u even vastloopt, iemand met verstand van zaken en iemand die er altijd is om vragen aan te stellen.
 • in de eerste Zoom meeting bepalen we het startpunt van uw hond. Wat kan hij wel en nog niet aan, wat is typisch voor hem ed. Ook nemen we het gezamenlijk te gebruiken bestand door, wordt een voorbeeld training besproken enz.
 • ik gebruik een positieve trainingsmethode. De trainingen worden zodanig gemaakt dat uw hond nooit angstig alleen gelaten wordt.
 • (bijna) iedere dag stel ik een training op voor de volgende dag (dit doe ik ook in het weekend). Deze training is op basis van de resulaten van de vorige trainingen en aangepast aan jullie individuele situatie. Iedere training is dus uniek.
 • 1x per week treffen wij elkaar via Zoom en doen de 5e training samen.
 • de meeste communicatie zal via het gezamenlijke bestand plaats vinden, maar mogelijk hebben we ook nog contact via WhatsApp en mail.

Wilt u starten met het programma of heeft u nog vragen, neem dan contact met mij op.

Wij doen dit samen !